Монголчууд яагаад айраг, жимс, жимсгэнийг хамт хэрэглэхийг цээрлэдэг вэ

Монгол хүн тарваганы мах, жимс, айраг гурвыг зэрэг хэрэглэж болохгүй тухай сургадаг. Үүний учир юунд байна вэ гэвэл хүний ходоод гэдэс тодорхой бодисыг тодорхой замаар шингээж цусаа түүгээр баяжуулдаг.

Хоол, унд шингээх энэ үйл явцыг ходоод гэдэсний салстын хундган эсээс ялгарсан салсархаг шүүрэл удирдаж зохицуулдаг. Гэтэл энэ салсархаг шүүрлийг хайлуулдаг бодис жимс, жимсгэнийн бүрхүүлд байдаг болохоор ходоод гэдэсний хана нүцгэрч хоолоор юу ч орж ирсэн түргэн боловсруулж цус руугаа шимдэг ажээ.

Тэгвэл цусны өөрийнхөө найрлагын тогтмолыг хамгаалах чадвар мөхөсдөж хүчилсэн айраг уухаар цус хэт хүчиллэг болж бодисын солилцоо саатах хямралд орох аюултай. Иймээс монголчууд айраг, жимс, жимсгэнийг хамт хэрэглэхийг цээрлэдэг.

Тарваганы мах ханаагүй өөхний хүчил ихтэй, царцалт багатай амархан шингэдэг өөх ихтэй. Түүнийг айраг, жимс жимсгэнэтэй хамт хэрэглэсэн тохиолдолд тарваганы өөх тос гэдэсний ханаар хурдан шимэгдэж цус богино хугацаанд хэт өөхжиж, цусны липаза фермент түүнийг зохицуулж зохиролт харьцаанд барих нөхцөл ээдрээтэй болдог.

Цус хэт хүчилсэн өөхшиж тархи, зүрх мэтийн амин чухал эрхтэний хялгасан судасны ханын дотор гадаргуунд өөхний өнгөр сууж улмаар эдгээр эрхтэнд явагдах хүчилтөрөгч, нүүрс хүчлийн хийн солилцоо саатаж тус эрхтэн хүчилтөрөгчийн дутмагшилд орж зүрх савлах, мэдрэл хямарч ухаан алдаж тэр нь амь насанд аюул учруулах хэмжээнд хүрдэг байна.

Б.Өнөржаргал, Д.Амгаланбаатар
Био-АС, Анатомийн тэнхим

Бусдад түгээх
  • gplus

Сэтгэгдэл үлдээх

Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд olloo.mn хариуцлага хүлээхгүй болно.
ХХЗХ-ны журмын дагуу зvй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул ТА сэтгэгдэл бичихдээ хууль зvйн болон ёс суртахууны хэм хэмжээг хүндэтгэнэ үү. Хэм хэмжээг зөрчсөн сэтгэгдэлийг админ устгах эрхтэй. Сэтгэгдэлтэй холбоотой санал гомдолыг 772-01100 утсаар хүлээн авна.

Сэтгэгдэлээ бичихХураах

тэмдэгтэнд багтааж бичнэ үү.