АНУ-ын эрдэмтэд сармагчны хоол хүнс эрүүл мэндэд ямар нөлөөтэйг судлаад шавж, хорхой идсэний ачаар хүний тархины хэмжээ томорсон гэсэн дүгнэлтэд хүрсэн байна.
Хүний өвөг дээдэс мах, жимс, ногоо ховордсон үед шоргоолж, эмгэн хумс зэрэг шавжаар хооллохын тулд эдгээр хорхойн амьдрах газрыг хайж олох гэж ухаан зарцуулж байсан нь оюун ухааны хөгжилд нөлөөлсөн тухай “Journal of Human Evolution” сэтгүүлд бичсэн аж.
Шавж хорхойг үүрнээс нь ухаж гаргахын тулд хүн багаж хэрэгсэл ашиглах болсон төдийгүй хүрээлэн буй орчны талаар мэдлэгтэй болсон гэнэ. Биеийн жинтэй нь харьцуулахад тархины хэмжээ нь томд тооцогдох капуцин сармагчны ДНК-гийн шинжилгээ хүний өвөг дээдсийнхтэй төстэй аж.
Сармагчин жимс ногоо ургаагүй хуурай улиралд эмгэн хумс, цох зэрэг шавжаар хооллохын тулд үүрийг нь хайх, чулууг өргөх зэргээр ухаан зарцуулдаг байна.
Өглөөний сонин
Хүний өвөг дээдэс мах, жимс, ногоо ховордсон үед шоргоолж, эмгэн хумс зэрэг шавжаар хооллохын тулд эдгээр хорхойн амьдрах газрыг хайж олох гэж ухаан зарцуулж байсан нь оюун ухааны хөгжилд нөлөөлсөн тухай “Journal of Human Evolution” сэтгүүлд бичсэн аж.
Шавж хорхойг үүрнээс нь ухаж гаргахын тулд хүн багаж хэрэгсэл ашиглах болсон төдийгүй хүрээлэн буй орчны талаар мэдлэгтэй болсон гэнэ. Биеийн жинтэй нь харьцуулахад тархины хэмжээ нь томд тооцогдох капуцин сармагчны ДНК-гийн шинжилгээ хүний өвөг дээдсийнхтэй төстэй аж.
Сармагчин жимс ногоо ургаагүй хуурай улиралд эмгэн хумс, цох зэрэг шавжаар хооллохын тулд үүрийг нь хайх, чулууг өргөх зэргээр ухаан зарцуулдаг байна.
Өглөөний сонин